top of page
Skribentens bildGeneration Waste

Tips på hur du minskar ditt matsvinn i påsk


I tider som dessa är det många som väljer att inte åka iväg till sina nära och kära för att fira påskafton. Istället kanske man firar i mindre skara hemmavid. Oavsett vad, så ligger säkerligen den klassiska påskbuffén på agendan. Buffé uppskattas av de flesta men leder dessvärre ofta till att mycket mat blir över och i slutändan slängs. För att undvika detta kan följande tips vara bra att ta del av.


Planering är a och o

Ofta när det vankas buffé så räknas det slarvigt, vilket leder till att alldeles för mycket mat görs. Planerar du väl och räknar noggrant på hur mycket mat som behöver köpas in är mycket vunnet redan från början.


Banta buffén

Vid ett dignande buffébord blir gästen ofta mätt redan efter första portionen. Vilket i sin tur leder till mer rester och onödigt mycket jobb. Testa därför att banta bordet på rätter. För att minska risken att mat slängs dagen efter så kan du göra mindre av det som är godast nylagat och mer av det som är gott dagen efter.


Strunta i buffén

Ett djärvt alternativ är att bryta buffétraditionen helt och hållet. Erbjud istället en tallrik med 5 små klassiska rätter eller lägg din tid på att lägga upp en riktigt festlig måltid på tallrik. Tänk utanför boxen!


Kyl maten snabbt

Se till att duka av maten som blivit över så fort gästerna ätit färdigt. Förvara resterna i kylen på 4 till 5 grader.


Erbjud gästerna att ta med mat hem

Köp med ett par matlådor samtidigt som du gör dina inköp i livsmedelsaffären. Portionera sedan upp den överblivna maten i lådorna och erbjud gästerna att ta med hem.


Gubbröran gör man på påskdagen

Ja, gubbröran görs givetvis dagen efter påskafton, det är sen gammalt. Den är nämligen som gjord för att tillagas på de rester som vanligtvis blir över från påsklunchen.


Gubbröra på rester från påskafton

Gubbröra är inte så krångligt att göra; man hackar helt enkelt allt och blandar samman med gräddfil, majonnäs, matjesillspad, kaviar och diljonsenap. Sedan tillsätter man svartpeppar och salt vid behov. Servera på en god kavring eller knäckebröd toppat med lite dill.


(10-15 portioner)

8 st potatisar

2 rödlökar

8 ägg

300 g matjesill

1 dl spad från matjesill

1,5 dl gräddfil

1 dl Majonnäs

2 msk hackad persilja

2 msk fryst dill

3 msk kaviar

0,5 msk dijonsenap

Salt och peppar

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Matvinnsnytt om sjukhusmåltider!

Oktober inleddes med ett utbildningsuppdrag hos Region Örebro län . Här träffade vi under två eftermiddagar måltidsmedarbetare inom...

Commenti


bottom of page