Oktober inleddes med ett utbildningsuppdrag hos Region Örebro län. Här träffade vi under två eftermiddagar måltidsmedarbetare inom Universitets Sjukhuset i Örebro (USÖ), Lindesberg och Karlskoga som tack vare en klimatsatsning fick möjlighet att fördjupa sina kunskaper och analysera sitt arbete med oss på Generation Waste. Stort tack till Mikael Hulterström, måltidschef inom Region Örebro läns måltidsservice, som gav oss förtroendet. Men som framför allt gjorde det möjligt för sina medarbetare att bli ännu bättre på att minska matsvinnet och förstå varför vi behöver göra det. Att medarbetarna gav oss högsta betyg i utbildningsutvärderingen är ett kvitto på att det vi erbjuder håller hög nivå och skapar engagemang.
Så här recenserar Mikael Hulterström vår insats.
“Vi är mycket nöjda med utbildningen som levererades av Lina och Generation Waste. Föreläsningsdelen och workshop-momenten var genomgående på en bra nivå. För vår verksamhet med varierande nivåer av grundkunskap i svinnarbete hade materialet satts samman så att vi fick en utbildning som passade alla, både våra mest svinn-erfarna medarbetare och våra nybörjare uppskattade och kunde ta till sig delar av utbildningen. Föreläsningsdelen var engagerande och utgick från vår verksamhet med exempel tagna från vår verklighet vilket vi uppskattade mycket. Workshopsmomenten i grupp gav våra medarbetare olika tankeställare
beroende på vilka typer av arbeten man själv utför. Det kändes bra att jobba konkret med menyer från våra restauranger.”
Och så här sa några av medarbetare efter utbildningen:
"Välanpassat för vår verksamhet, bra föreläsare, bra med mixade grupper, jättebra och lärorikt, roligt med grupparbetet."
"Lärorikt, det var bra att få minnet uppfriskat för att fortsätta jobba med att minska svinnet."
"Kul att se att vi i vår verksamhet redan jobbar på rätt sätt, det kändes bra.
"Jättekul och intressant, kul med en sådan engagerad föreläsare hon kändes som att hon var en av oss. I workshopsen lärde man sig mycket bra av varandra. Mycket lärorikt som man också kunde ta med hem."
Andra goda exempel Enligt livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider på sjukhus är måltiden i högsta grad en fråga om patientsäkerhet. Att få en näringsriktig och aptitretande måltid serverad kan påverka tillfrisknandet och minska risken för följdsjukdomar. Riktlinjerna betonar möjligheten till att välja vad och när man ska äta, samt att måltiden ska vara trivsam.
“...jag drömmer om krogar jag har varit på. När livet pågick, där ute. Och bakom pannbenet dansar då bilderna fram av handtrillade köttbullar, stekt fläsk med löksås, kalvlever anglais, toast Skagen, fläsklägg, isterband, kalvstek med gräddsås, mammas kroppkakor hemma i den gula villan. Tänk om man kunde få ostron här på sjukhuset. Champagne med bubblor.
“Jag tror det skulle förändra själva livsviljan hos de flesta här; de, liksom jag, skulle åtminstone kortvarigt känna sig upplyfta, och sältan från havet tillsammans med vinet skulle få dem att göra upp planer.” Ur Anders Paulruds sista bok Fjärilen i min hjärna.
Vid sjukdom påverkas aptiten och därför är det extra viktigt att det finns flexibilitet kring måltiden och att den är väl anpassad till en person med mindre matlust. Enligt en rapport av Livsmedelsverket från 2019 slängdes det mellan 61-176 gram per portion på Sveriges sjukhus. Region Sörmland har hittat en lösning på att påverka sitt svinn inom alla fraktioner och har infört konceptet "fleximat" på tre av sina fyra sjukhus. Detta har lett till en minskning av matsvinnet med över 70 procent. Fleximat innebär att patienter kan välja när och vad de vill äta från en meny, vilket har minskat svinnet och sparat nästan 6 miljoner kronor i råvarukostnader.
"Vi jobbade tidigare med varm kantinmat, alltså att man lagade varm mat helt enkelt. Det innebar mycket matsvinn och det var ett enormt slöseri "
- Jimmy Frischenfeldt Bååth, enhetschef.
Maten lagas på Nyköpings lasarett, kyls ner och transporteras till andra sjukhus.
Regionen planerar även att införa digitala matbeställningar till 2025. Direkt till artikel
Vill ni veta mer om våra utbildningar och hur vi kan hjälpa er minska matsvinnet inom er verksamhet kan du läsa om det här.
Comments