Vi har på tagit del av Sveriges radios reportage, Lära sig äta – en barnslig upptäcksfärd, som sändes 7 maj om hur man lär ett barn att äta. Reportern ställer sig frågan: ”hur grundar man bra matvanor och en sund inställning till ätande?". För att svara på frågan tar de experterna Sara Ask, dietist, Kajsa Lamm, logoped och Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap till hjälp. De resonerar kring vad ”glass som belöning” signalerar om den "lagade maten". Begreppen ”vardagsmat” och ”sällanmat” tas upp och vi som lyssnare får koll på diagnoser som kan påverka ett barns matvanor och ätbeteende. Experterna lyfter behovet av pedagogiska strategier för att lära barnen att äta. Eftersom att vara skeptisk kring okänd mat är en överlevnadsinstinkt från våra stenåldersgener som idag kan sätta käppar i hjulet för barnets förmåga att prova nytt. Vill ni få stöd med att utveckla pedagogiska strategier och ett bra förhållningssätt kring matbordet i förskolan så vill vi tipsa er om vår webbaserade utbildning riktad till förskolepedagoger.
Vill ni läsa mer inom ämnet rekommenderar vi följande böcker från programmets experter.
Sara Ask (Första hjälpen vid matbordet : om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter)
Kajsa Lamm (Stora boken om barn och mat).
Utöver det kan vi även tipsa om den fantastiska boken Så ett frö och bli måltidsmedveten (Studentlitteratur) vars författare Sofia Gonzales Lönnqvists varit med och byggt vår utbildning Svinnligt utforskande - en webbaserad utbildning för pedagoger inom förskolan
På temat förskola och skola kan vi även berätta att Livsmedelsverket har påbörjat en dialogturné med måltidsutvecklare, måltidschefer och rektorer i hela landet för att ta fram uppdaterade riktlinjer för skolor och förskolor. När den tidigare upplagan presenterades var måltidspedagogik ett nytt inslag. Nu vill man uppmana till att fortsätta utveckla den pedagogiska måltiden. Vi på Generation Waste är därför särkilt stolta över att kunna erbjuda er utbildningen Svinnligt utforskande, vars syfte är att lyfta och inkludera lärande för en hållbar utveckling med förskolans läroplan.
Här kan du läsa mer om vår utbildning.
Här får du bekanta dig med innehållet och träffa våra utbildare (kort film).
Här kan du höra Sveriges radios reportage.
Här hittar du livsmedelsverkets nuvarande riktlinjer för bra mat i förskolan.
Comments