"Det ska vara lika självklart som att tända lampan"
- Generation Waste
- för 5 dagar sedan
- 3 min läsning

Med den inställningen har Lena Wiik och teamet på Leir, Carotte tagit matsvinnsarbetet till nästa nivå. På bara ett kvartal har de minskat tallriksvinnet från 123 gram till 85 gram per gäst genom teamwork, smarta rutiner och ett starkt engagemang för hållbarhet. Nu vill de inspirera fler att göra samma resa.
Hej Lena! Berätta, hur kom ni i kontakt med Generation Waste och vad var det som fick er att implementera vårt verktyg?
När jag började på Carotte fanns Generation Waste redan implementerat, vilket gjorde det enkelt att komma igång. All utrustning och vissa rutiner var redan på plats det fanns våg, padda och arbetssätt. För mig var det en självklarhet att fortsätta med verktyget. Jag har följt Generation Waste sedan starten och sett vilket genomslag verktyget haft i branschen och har alltid inspirerats av dem.
Hur upplevde ni starten?
Vi var ett helt nytt team, David som jag startade upp med hade erfarenhet av Generation Waste verktyget från Arken och kunde verktyget väl. En utmaning var att det ibland slängdes mat i fel påsar eller att servetter hamnade fel, men det har vi arbetat bort genom tydlig kommunikation och nya rutiner. Idag är det en lika självklar del av vardagen som att tända lamporna.
Hur har det fungerat i praktiken?
Vi har fördelat ansvaret: receptionen har sin vägning, köket väger köks- och serveringssvinn. Servisen ansvarar för tallrikssvinn. Tomas i servisen väger alltid tallrikssvinnet och kommer direkt till mig med siffror. Det har blivit som en sport att hålla svinnet nere, och vi jämför med tidigare veckor.
Har ni sett konkreta resultat?
Mellan Q4 2024 och Q1 2025 har vi minskat svinnet från 123 gram per gäst till 85 gram per gäst, en fantastisk förbättring som hela teamet är stolta över. Vi ser direkt om något sticker ut, till exempel om någon gäst slänger sallad för att de tagit för mycket från buffén, då agerar vi direkt, till exempel med vänliga skyltar.
Hur kommunicerar ni arbetet till era gäster?
Vi informerar via skyltar i restaurangen, uppmanar att ta om vid behov och förklarar varför vi är noggranna med matsvinn. Gästerna är generellt positiva, vi har aldrig fått några negativa kommentarer.
Vad betyder cirkulär ekonomi för er i praktiken?
Vi arbetar aktivt med upcycling: överbliven mat går till nästa dags klimaträtt. Limeyoghurten är slut? Vi mixar ihop något nytt av det vi har. Vi har en grillmacka på menyn som bara innehåller left overs, väldigt fina sådana vill jag påpeka, tex rödvinsbrässerad högrev mm.
Vad gör ni med överskottsmat?
Om vi får mat över kontaktar vi en ideell samarbetspartner som arbetar med att stötta flyktingar från Ukraina. Hon hämtar maten direkt hos oss och ser till att den kommer till dem som behöver den mest. Det känns både meningsfullt och självklart mat ska inte gå till spillo. Ibland använder vi oss även av appen Karma för att minska svinnet ytterligare.
Hur har arbetet med Generation Waste påverkat er?
Det har förbättrat både vår köksekonomi och vår arbetsmiljö. Alla är medvetna och engagerade. Vi diskuterar siffror varje vecka och justerar vid behov. Det finns ett förändrat mindset.
Vad har du för tips till andra verksamheter som vill minska sitt matsvinn?
Börja enkelt, gör det till en naturlig rutin. Se det som en tävling internt. För att lyckas måste alla vara med och det krävs en drivande person som får med sig teamet. Och med rätt verktyg är det enkelt.
Vad är ert nästa steg?
Nu när vi har bra koll på våra egna siffror på Leir vill vi utmana våra kollegor inom Carotte på andra orter. När vi har med dem, då är det dags för nya mål. Det blir ett kul sätt att sprida engagemang och inspiration inom organisationen.